Kopi luwak: het verhaal

Tja, de kopi luwak, de duurste koffie ter wereld, zo wordt gezegd. Het verhaal gaat als volgt. In bepaalde gebieden van de wereld waren de civet-katten een plaag. Op een dag merkten de boeren die normaalgesproken last hadden van deze dieren, dat er koffiebonen in de ontlasting zaten. De boeren brandden de bonen en het bleek dat de smaak van de koffie uitzonderlijk goed was.

Het moeizame proces van het rapen van de bonen in het bos waar de katten leven zorgde voor de hoge prijs van de bonen. Mensen willen de prijs echter betalen. Mooi verhaal!

Echter de keerzijde van het verhaal. Om aan de vraag te voldoen zijn de boeren de katten in kleine hokken gaan houden. Levend op een rooster waar de uitgepoepte bonen door heen vallen, zodat ze gemakkelijk geraapt kunnen worden. Ik las hierover en was teleurgesteld. Maar goed, ik kreeg een pakje kopi luwak uit Bali. Ik heb hem aan een uitgebreide test onderworpen en was goed te spreken over de smaak. Lees het verslag.

Hieronder twee artikelen voor meer achtergrond. De artikelen zijn in het Engels geschreven.

http://www.theguardian.com/sustainable-business/2014/sep/19/civet-cat-coffee-worlds-most-expensive-brew-made-sustainably-kopi-luwak

https://www.coffeestrategies.com/2011/12/07/kopi-luwak-curiosity-kills-civet-cats/